Jag heter Linda Jönsson och jag har varit fast i ”hunderiet” i många år.

Allt började när jag bodde hemma och tjatade om att jag ville ha en hund. Pappa var tveksam och trodde att jag skulle tröttna på hundar. För att ha råd med en hund sålde jag kvällsposten, jultidningar, fröer och säkerligen mycket annat som jag nu har glömt. Lagom till sommarlovet satte igång år 1990 flyttade en bearded collievalp vid namn Chess in till mig. Lyckan var total! Sedan dess har inget varit sig likt…

Jag har varit rasen bearded collie trogen sedan dess. Genom årens lopp har jag har haft totalt fem härliga beardisar som jag har tränat och tävlat aktivt med i flera olika grenar. Idag ligger fokus främst på freestyle, heelwork to music, lydnad och rallylydnad, där vi tävlar i de högsta klasserna i samtliga grenar.

A och O i all min hundträningsfilosofi är att träning ska vara roligt både för hund och förare. Är det inte roligt, då blir resultatet inte det önskvärda och träningsmotivationen går ned.


Pedagogisk bakgrund

I över femton års tid har jag arbetat som legitimerad lärare. Genom mitt lärararbete har jag mött många deltagare med olika behov och inlärningsstilar och därmed skaffat mig en stor pedagogisk erfarenhet. Jag förstår vikten av att möta en deltagare på deras nivå och individanpassa undervisningen.

För att utveckla och utmana mig själv provade jag på rollen som läromedelsförfattare hos Nationalencyklopedien. Där, tillsammans med andra matematiklärare, arbetade vi fram en lärobok för Matematik 1-kursen. Detta gav mig en annan och viktig erfarenhet ur ett pedagogiskt perspektiv.

Just nu arbetar jag deltid som lärare på Önnestad Folkhögskola. Där undervisar jag i matematik och kemi främst på naturvetenskapligt basår.

Att anpassa träningen för varje enskilt ekipage, tycker jag är väldigt viktigt. Det finns inte bara en metod som passar för alla hundar och förare, utan man måste hitta en metod som passar just för dig och din hund.

Jag är även auktoriserad domare, utbildad instruktör och tävlingsledare (SHFK) samt tävlingssekreterare (SNWK).

Vad vore man utan sina kära fyrbenta vänner? Här följer en kort presentation av dem som har funnits och finns vid min sida:

Chess var min första egna hund och med henne tävlade jag lydnad och agility framförallt. Vi hade en kort, men intensiv, brukskarriär som resulterade i att Chess och jag vann U-SM i appellklass spår 1993. Chess stamtavlenamn var LPI LPII LPELIT SE LCH DK LCH Remmen’s Noble Duchess

Chess och jag vinner U-SM i appellklass spår

När Chess var 9 år flyttade en åtta veckor gammal beardisvalp vid namn Millie hem till oss. Millie satte aldrig en fot fel. Med henne tävlade jag i lydnad och agility främst.  Millies stamtavlenamn var LPI LPII LPELIT SE LCH SE UCH DK UCH NO UCH Highflying Just Like That

Då Millie var fyra år gammal fick hon en kull valpar hos uppfödaren. Från denna kull fick jag min tredje beardis Penny som var en härlig beardistjej som, liksom de andra, gav mig många fina minnen. Pennys stamtavlenamn var LPI LPII LPELIT RLD N RLD F RLD A RLD M SE LCH  Highflying That’s Just Me

Millie, Penny och Chess

Då Pennys bror Melvin blev pappa fick jag möjligheten att köpa en valp ur den kullen. Det var min Izzie! Izzie älskar att tävla så det har blivit en hel del tävlingar med henne genom årens lopp i många olika grenar. 2015 tog jag själv en kull valpar på Izzie och från denna kull behöll jag Lilly, som för närvarande är min yngsta hund. Izzie och Lilly har roligt tillsammans varje dag då de leker och busar. Izzies fullständiga namn är FD II HTM II LPI LPII LPIII RLD N RLF RLD F RLD A RLD M SE LCH SE RALLYCH SE FREECH SE HTMCH Svassas Easy Choice  och Lilly heter FD I FD II HTM I LD STARTKLASS RLF RLD F RLD A  SE RALLYCH SE FREECH Millieville Love Choice

Lilly, Linda & Izzie

Holly (HTM I RLD N RLD F RLD A SE RALLYCH Boomtown Sweet Thing) är den yngsta i familjenHolly är en lättlärd hund och det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda henne! Hon är en hund som tänker väldigt mycket och lär sig snabbt. Ofta behöver jag bara visa en gång en sak så har hon snappat upp det.

Samtliga av mina hundar fått championat i en eller flera arbetsgren(ar): lydnad, rallylydnad och/eller freestyle. De har vunnit ras-SM i både agility, lydnad och rallylydnad och varit vinstrikaste i sin gren. Vi har deltagit på ett antal SM och U-SM i flera olika grenar.

Dock är det inte meriterna som sådana som jag värdesätter mest med hunderiet utan det är gemenskapen och kontakten med mina hundar. De ger mig så många go’a skratt och mycket glädje och är självklart underbara familjemedlemmar.

Vill du läsa mer om mina hundar och deras meriter, kika in på min kennelsida.

Holly & Linda